Warganegara negara anggota EU dan negara-negara lain yang merancang untuk berhijrah ke Belanda perlu menjadi akrab dengan peraturan dan peraturan mengenai isu imigresen dan visa. Terdapat syarat-syarat tertentu yang perlu anda pertimbangkan jika anda berniat untuk berhijrah ke negara ini. Pakar-pakar tempatan kami di imigresen boleh memberikan anda maklumat dan panduan yang menyeluruh mengenai ins dan keluar imigresen Belanda.

Belanda jangka pendek visa

Warga negara bukan EU yang bersedia untuk melawat Belanda untuk tujuan perniagaan atau pelancongan memerlukan visa C-jenis, yang juga dikenali sebagai visa Schengen. Ia adalah dokumen penting yang isunya memerlukan penyediaan maklumat dan dokumen berikut oleh pemohon:

  • dokumen pengenalan, termasuk pasport sah;
  • insurans perubatan wajib untuk visa jangka pendek;
  • butir-butir mengenai keadaan kewangan pemohon;
  • Maklumat mengenai tujuan lawatan tersebut.

Sila ambil perhatian bahawa visa jangka pendek yang diberikan diwakili oleh setem dalam pasport anda. Sekiranya anda merancang untuk tinggal lebih lama di Belanda, Perkhidmatan Imigresen dan Naturalisasi tempatan (IND) boleh mengeluarkan permit untuk tinggal, dengan syarat anda memenuhi semua keperluan yang berkaitan. Syarikat-syarikat Belanda yang berhasrat untuk mengupah pekerja dari luar negara dapat memohon visa dan izin kerja yang diperlukan supaya kakitangan antarabangsa dapat bekerja secara sah di negara ini.

Imigresen Belanda: visa jangka panjang Belanda

Visa Belanda jangka panjang sesuai untuk individu yang ingin belajar, melancong atau tinggal di negara ini. Ia disertai dengan permit yang dikeluarkan oleh IND untuk kediaman tetap yang diberikan bersama visa sembilan puluh hari jangka panjang. Individu yang tidak datang dari negara anggota Kesatuan Eropah (EU) atau Kawasan Ekonomi (EEA) dan ingin berhijrah ke Belanda mempunyai pilihan untuk mengemukakan permohonan untuk visa jangka panjang melalui program visa bekerja sendiri. Dokumen ini memberikan hak yang setanding dengan warga EU dengan kemasukan tanpa batas ke negara ini.

Permohonan visa Schengen

Imigresen ke Belanda telah meningkat dengan ketara sejak sepuluh tahun yang lalu. Orang yang mempunyai pelbagai latar belakang dan asal mencari pendidikan yang lebih baik, peluang pekerjaan dan kualiti kehidupan di negara-negara yang menghargai sifat-sifat tersebut. Anda boleh mendapatkan visa Schengen dengan memohon di Kedutaan atau Konsulat Belanda di negara tempat tinggal anda. Dokumen itu memberikan entri kemasukan 90-hari dalam kawasan Schengen dengan kerangka waktu 180-hari dan kemungkinan pelanjutan. Visa ini menyediakan beberapa faedah, termasuk beberapa entri dalam banyak negara Schengen tanpa kawalan sempadan.

Peguam imigresen tempatan kami boleh memberi anda butiran tambahan mengenai prosedur untuk mendapatkan visa permulaan Belanda untuk Belanda.

hubungi butang pakar